fiscaal advies - de mannelijke echtscheidingsadvocaat Breda

Waarom fiscaal advies onmisbaar is bij een echtscheiding.

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis die niet alleen emotioneel, maar ook financieel zijn tol kan eisen. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van cruciaal belang is, is het fiscale plaatje. Hier zijn redenen waarom fiscaal advies onmisbaar is als de scheiding op de agenda staat:

1. Financiële Inzicht en Planning:

Een scheiding brengt financiële veranderingen met zich mee. Fiscaal advies biedt helder inzicht in de financiële consequenties, waardoor je beter kunt plannen en onaangename verrassingen kunt voorkomen.

2. Optimaliseren van Belastingvoordelen:

Een fiscalist kan helpen bij het identificeren en benutten van belastingvoordelen. Dit geldt niet alleen voor het jaar van de scheiding, maar ook voor de toekomst, waardoor je geld bespaart op belastingverplichtingen.

3. Slimme Bezittingen- en Schuldenverdeling:

Fiscaal advies is essentieel bij de verdeling van bezittingen en schulden. Een deskundige kan adviseren over de meest strategische manier om deze zaken te verdelen, rekening houdend met fiscale gevolgen.

4. Pensioen en Alimentatie:

Het verdelen van pensioenen en vaststellen van alimentatie zijn complexe zaken. Fiscaal advies helpt bij het begrijpen van de belastingimplicaties, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen.

5. Onderneming en Fiscale Complexiteiten:

Ondernemers opgelet! Als je een bedrijf hebt, voegt dit een extra laag complexiteit toe. Een fiscalist kan je begeleiden bij het begrijpen van de fiscale impact op je bedrijf en helpen bij het minimaliseren van belastingverplichtingen.

6. Voorkomen van Boetes en Belastingproblemen:

Onjuiste belastingaangiften kunnen leiden tot boetes, en de Belastingdienst houdt vaak een extra oogje in het zeil bij gescheiden individuen. Fiscaal advies helpt om problemen met de fiscus te voorkomen.

Een goede voorbereiding is essentieel om de financiële gevolgen van een echtscheiding te beheersen. Fiscaal advies vormt hierbij de sleutel tot een soepele overgang, waarbij je niet alleen emotioneel, maar ook financieel sterker uit de scheiding kunt komen. 

Enkele voorbeelden van fiscaal advies:

Eigen woning in Breda: als je gaat scheiden mag je nog 2 jaar een deel van de hypotheekrente aftrekken over de echtelijke woning. Die twee jaar is te verlengen door bijvoorbeeld een (economische) eigendomsoverdracht. Veel mensen weten dit niet waardoor ze geld mislopen of gaan sjoemelen met het woonadres.

Alimentatie: als de man voorziet in levensonderhoud voordat de echtscheiding rond is, kan hij de kosten aftrekken. Veel mensen denken dat dit pas kan als de echtscheiding formeel is. De man kan dus de betalingen in aftrek brengen, de vrouw moet de ontvangen bedragen als inkomsten opgeven in haar aangifte.

Juridische kosten: als je alimentatie aanvraagt of verhoogt kun je de juridische kosten aftrekken. Veel vrouwen weten dit niet en lopen daardoor geld mis. Voor de man is dit niet aftrekbaar.

Fiscaal partnerschap: het fiscaal partnerschap eindigt wanneer er een verzoek tot echtscheiding is ingediend en beide partners op een ander adres wonen. Fiscaal partnerschap is van belang voor de vraag of je in aanmerking komt voor fiscale heffingskortingen. Maar ook voor het verdelen van bepaalde inkomsten of aftrekposten.

Alleenstaande ouderkorting: zorg je voor de kinderen? Zodra het fiscaal partnerschap stopt, heb je recht op alleenstaande ouderkorting. Daarvoor hoef je nog niet gescheiden te zijn. Deze korting kan oplopen tot ruime 2000 netto per jaar. Toch een leuke vakantie?!

Unknown
NOB adviseur Breda -fiscaal advies - fiscalist bij echtscheiding