fiscaal advies - de mannelijke echtscheidingsadvocaat Breda

Fiscaal Advies

LogoAls je gaat scheiden kun je financieel flink het schip ingaan, omdat je niet op de hoogte bent van de fiscale regels en mogelijkheden. Dit kan je duizenden euro’s kosten. Veel mensen maken fouten in hun belastingaangifte, wat tot hoge boetes kan leiden. De belastingdienst is ook nog eens extra oplettend als je gescheiden bent. Naast advocaat ben ik ook fiscalist/belastingadviseur, aangesloten bij De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Dus ik kan je fiscaal advies geven voor en na je echtscheiding en helpen met allerlei financiële vraagstukken.

 

Enkele voorbeelden

Eigen woning in Breda: als je gaat scheiden mag je nog 2 jaar een deel van de hypotheekrente aftrekken over de echtelijke woning. Die twee jaar is te verlengen door bijvoorbeeld een (economische) eigendomsoverdracht. Veel mensen weten dit niet waardoor ze geld mislopen of gaan sjoemelen met het woonadres.

Alimentatie: als de man voorziet in levensonderhoud voordat de echtscheiding rond is, kan hij de kosten aftrekken. Veel mensen denken dat dit pas kan als de echtscheiding formeel is. De man kan dus de betalingen in aftrek brengen, de vrouw moet de ontvangen bedragen als inkomsten opgeven in haar aangifte.

Juridische kosten: als je alimentatie aanvraagt of verhoogt kun je de juridische kosten aftrekken. Veel vrouwen weten dit niet en lopen daardoor geld mis. Voor de man is dit niet aftrekbaar.

Fiscaal partnerschap: het fiscaal partnerschap eindigt wanneer er een verzoek tot echtscheiding is ingediend en beide partners op een ander adres wonen. Fiscaal partnerschap is van belang voor de vraag of je in aanmerking komt voor fiscale heffingskortingen. Maar ook voor het verdelen van bepaalde inkomsten of aftrekposten.

Alleenstaande ouderkorting: zorg je voor de kinderen? Zodra het fiscaal partnerschap stopt, heb je recht op alleenstaande ouderkorting. Daarvoor hoef je nog niet gescheiden te zijn. Deze korting kan oplopen tot ruime 2000 netto per jaar. Toch een leuke vakantie?!