scheiden met een eigen bedrijf

Heb je een eigen bedrijf en ga je scheiden?

Na je echtscheiding ben je fiscaal gezien voor de belastingdienst geen partners meer. Een eigen bedrijf heeft voor je boedelscheiding en belastingaangifte nogal wat gevolgen. Ook kan een eigen bedrijf een onderdeel zijn van de scheiding. Je zult een nieuwe koers moeten gaan varen. Of je nu in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, jij en je ex-partner zullen overeenstemming moeten bereiken over bijvoorbeeld de waarde van jullie bedrijf, van wie het bedrijf is na de echtscheiding, de winst, de alimentatie etc.

Een eigen bedrijf kan complex zijn bij een echtscheiding. Daarom is een ‘doe-het-zelf’ scheiding niet aan te raden. Voor een goede zakelijke afwikkeling heb je een echtscheidingsadvocaat, fiscalist en een accountant nodig. Een scheiding kan financiële gevolgen hebben voor jullie bedrijf. Soms kan het bedrijf het afgesproken uitkoopbedrag of alimentatie niet opbrengen. Het is voor beide partijen belangrijk, dat de onderneming gezond blijft. Draait het bedrijf goed, dan kan er ook alimentatie betaald worden. Je hebt er niets aan als jullie echtscheiding op een vechtscheiding uitloopt. Gun je elkaar helemaal niets, dan loopt het bestaansrecht van de onderneming gevaar. Met als gevolg dat je eigen alimentatie ook gevaar loopt.

Ook al heb je niet gewerkt in het bedrijf van je ex-partner, dan kun je nog in aanmerking komen voor een vergoeding of uitkoopbedrag bij jullie scheiding. Fiscale regelingen en belastingwetten kunnen nogal ingewikkelde bepalingen bevatten. Voor uitleg en advies is het raadzaam om een fiscalist in de arm te nemen. Naast advocaat ben ik fiscalist en belastingadviseur en kan ik namens jou de onderhandelingen voeren met de belasting als je er niet meer uitkomt!